RAZSTAVA 57. slikarska kolonija IZLAKE - ZAGORJE

četrtek, 03. dec. ob 18.00 uri - petek, 05. feb. ob 12.00 uri
Galerija MEDIJA

RAZSTAVLJAJO:

MARINA BANIĆ ZRINŠĆAK, Hrvatska
RAJKO ČUBER, Slovenija
MIHA ERIČ, Slovenija
AGATA PAVLOVEC, Slovenija
MOJCA SENEGAČNIK, Slovenija
JOŠT SNOJ, Slovenija
JERCA ŠANTEJ, Slovenija
NATAŠA TAJNIK STUPAR, Slovenija
DIME TEMKOV, Makedonija, Slovenija


Življenje v krasnem novem svetu je svoj pogled, opremljen s plašnicami, zožilo. Še nedolgo tega je v galerijah in muzejih po svetu naraščalo število obiskovalcev, ki so jih tja zvabile odmevne razstave. Med njimi so bili poznavalci, strokovnjaki, umetniki, ljubitelji, kulturni turisti, pa tudi taki, ki so si ogled razstave privoščili na deževno nedeljsko popoldne. Kulturne ustanove so se v aktualni situaciji znašle v nezavidljivem položaju. Enako ali še bolj to velja za ustvarjalce.

Virtualni ogledi zbirk v sobanah muzejev in galerij so bili v stari resničnosti nekaj, kar si je bilo pametno ogledati na spletu iz čisto praktičnih razlogov. Ko si vstopil v posamezno sobo in je zaškripal parket pod tvojimi nogami, si vzneseno s pogledom objel umetnino, ki si jo pred tem gledal na zaslonu. Potem si se znašel pred njo. Pogled na tla, da si preveril ustrezno zapovedano razdaljo, potem pa z malo sreče čas, ki si ga preživel skupaj s platnom na steni v razmišljanju, veselju, v oblikovanju spomina. Neprecenljivo.

V novi resničnosti zadnjega leta je občudovanje na zaslonu večji del časa edino, kar je mogoče. Vsakršne primerjave z avtentičnim občutkom, ko vstopiš v knjižnico Trinity College in zaveje vonj po knjigah iz daljne preteklosti, se ustaviš pred stranjo srednjeveške iluminirane rokopisne Knjige iz Kellsa (Book of Kells), ki je takrat odprta, ali pa ko stojiš v Narodni galeriji pred Kobilčinim Poletjem in občuduješ igro svetlobe na mehki travi …, so odveč.

Umetniki, ki so julija ustvarjali v Zagorju, so del stare in nove resničnosti. Odlikuje jih pogum, da so poleti prišli k nam kljub letošnjim razumljivim omejitvam in pričarali utrip, ki je pomembna sestavina vsakokratne slikarske kolonije. Motive so našli v našem mestu in jih interpretirali v njim lastni slogovni maniri. Izrazili so se s temami, ki tlijo v njih, pri tem pa so uporabili različne slikarske in grafične tehnike. Tako ali drugače pa so ostali zvesti predvsem samim sebi. Vsaj kanček zvestobe naši biti bomo morali ohraniti vsi. Pomagala nam bo prebroditi obdobje negotovosti, v katerem smo se znašli, medtem ko čakamo na žarke luči in svetlobe, ki prinašajo upanje. Na Ta veseli dan kulture lahko za trenutek vstopimo v tople poletne dni in se naužijemo sadov umetniškega ustvarjanja od blizu, brez zaslona.

za Svet Slikarske kolonije Izlake – Zagorje
Kristina Renko

kolonija2020c   kolonija2020d
kolonija2020e   kolonija2020f
  kolonija2020h