RAZSTAVA 59. slikarska kolonija IZLAKE - ZAGORJE

sobota, 03. dec. ob 18.00 uri - sobota, 04. feb. ob 12.00 uri

WEINBERGERJEVA HIŠA

Razstavljajo:

ANDREJ BRUMEN ČOP - Slovenija
PABLO AGOSTINO GARELLI - Italija
LOJZE KALINŠEK - Slovenija
PŠENICA KOVAČIČ - Slovenija
JURIJ KRAVCOV - Rusija
ANA SLUGA - Slovenija
BREDA STURM - Slovenija
RADMILA SOFIJA ŠIJAN - Srbija
MARUŠA ŠTIBELJ - Slovenija
GINEKE ZIKKEN - Nizozemska
BOSILJKA ŽIROJEVIĆ LEĆIĆ - Srbija

Slikarska kolonija Izlake-Zagorje ima v Sloveniji najdaljši staž, saj deluje neprekinjeno že od poletja leta 1964. Idejo, ki je prišla z juga, so realizirali v Idriji, Škofji Loki in v Zagorju, kjer so razmere za formalno ustanovitev le-te najhitreje dozorele, kot je pred desetletji zapisal njen takratni predsednik sveta, Nande Razboršek.
V novih prostorih galerije Medija so se v teh dneh prvič znašla skupaj dela Prešernovih nagrajencev, ki so nekoč nekaj toplih dni preživeli v Zagorju ob Savi, kjer so se družili in ustvarjali. Nagovarjajo nas, budijo spomine na čas in prostor, ki se spreminjata, izginjata.
Tudi letošnji udeleženci prinašajo vsak svojo zgodbo. S sedanjostjo se prepletajo niti življenja in posledično umetnosti daljnih krajev in preteklega časa, tkejo se drobne napovedi prihodnosti. Obrisi slednje so nejasni, zmuzljivi, s premiki, ki pogosto povzročajo izgubo ravnotežja. Neprecenljive mojstrovine, popacane s paradižnikovo juho, da bi pritegnile pozornost odločevalcev, ki se ne zganejo ob propadanju edinega doma, ki ga imamo ljudje, in umetnine, ki se pred pljuski juh ne morejo braniti. Za mnoge odločevalce so umetnine le naložbe in številni ljudje ne verjamejo v podnebne spremembe. Pa je potrebno tako malo ...

Za svet kolonije Kristina Renko